Η βασίλισσα του βορρά

Ξινόμαυρο

Το ξινόμαυρο

Η ποικιλία ξινόμαυρο, «ξινο δηλαδή όξινη και μαύρη», είναι μια από τις πιο σπάνιες και ευγενείς ποικιλίες της βόρειας Ελλάδας. Είναι ζωηρή ποικιλία, ευαίσθητη στις ασθένειες και στην ξηρασία. Αρέσκεται σε εδάφη ασβεστώδη, ελαφρά, μέσης μηχανικής σύστασης με καλή στράγγιση. Η μεγάλη εμπειρία μας στην ποικιλία ξινόμαυρο δείχνει πως η έκφρασή της διαφοροποιείται από το μικροκλίμα, αλλά και από τις ενέργειες του αμπελουργού. Η ισορροπία του φυτού με το περιβάλλον του αποτελεί το κλειδί για την παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Image

Οι αρετές του

Δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, πλούσια σε φαινόλες με βαθύ μαύρο χρώμα, γεμάτα ταννίνες με δυναμικό παλαίωσης πολλών χρόνων. Όμως δεν σταματά εκεί! Το ξινόμαυρο είναι μια πολυδύναμη ποικιλία, που μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά κρασιά blanc de noir, αφρώδη και ροζέ.

Το ξινόμαυρο μπορεί να συγκριθεί με τις ποικιλίες Νebbiolo ή Pinot noir, λόγω του δομημένου και σύνθετου αρωματικού χαρακτήρα των παραγόμενων κρασιών της. Μοναδικός χαρακτήρας, που κερδίζει όλο και περισσότερους οινόφιλους.

Ο αμπελώνας μας

Ο αμπελώνας μας βρίσκεται στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, στον Τρίλοφο Ημαθίας, στην βόρεια Ελλάδα. Το υψόμετρο είναι 140-170 μέτρα με έκθεση νοτιοανατολική. Το έδαφος φτωχό, μέσης σύστασης, με ασβεστολιθικό υπόστρωμα.

Αποτελείται από τις ερυθρές ποικιλίες ξινόμαυρο, montepulciano και από τις αυτόχθονες λευκές  βιδιανό και κυδωνίτσα.

Επιλέχθηκαν κλώνοι του ξινόμαυρου και εμβολιάστηκαν στο υποκείμενο 110R. Η ισορροπία του φυτού και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν τον στόχο της καλλιέργειας μας.

Image
tlogo2.png

Ευστρατία Ταζογλίδου
Γεωπόνος, Msc, οινοπαραγωγός

Νάουσα, Ημαθία,
Ελλάδα

Mobile : +30 6979000660
Email : info@ampeli.gr

Ακολουθηστε μας

Εγγραφη στις ενημερωσεις μας

Εγγραφείτε στην λίστα μας για να λαμβάνετε νέα και ενημερώσεις

Copyright © 2024 ampeli.gr.

Ανάπτυξη ιστοσελίδας Χριστόφορος Τριανταφυλλίδης