Στο περασμα του χρονου
Παράγουμε με γνώση, φαντασία και πάθος
Γεννήθηκα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας απ’ όπου επέστρεψα σε μικρή ηλικία. Έκτοτε ζω μόνιμα στην πόλη της Βέροιας μαζί με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά μας.
Τελείωσα τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. και από τότε ασκώ το επάγγελμα της γεωπόνου, με ειδίκευση στην αμπελουργία. Παράλληλα, το 2007 έγινα κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου με θέμα τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό. Από το 1992 έως το 2010 εργάσθηκα στην εταιρεία Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ Οινοποιητική Α.Ε. ως προϊσταμένη αμπελουργικού Β. Ελλάδος, υπεύθυνη για την καλλιέργεια και την ποιότητα των σταφυλιών όχι μόνο των ιδιόκτητων τότε κτημάτων της εταιρείας αλλά και των πολλών προμηθευτών αμπελουργών της. Οι ζώνες εποπτείας μου ήταν οι αμπελουργικές ζώνες της Νάουσας, της Γουμένισσας και του Αμυνταίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καθημερινό επαγγελματικό αντικείμενο συνιστούσαν τα υποκείμενα και οι κλώνοι της ποικιλίας, οι αποστάσεις φύτευσης, το ύψος βλαστικού τοιχώματος, η άρδευση, η φυτοπροστασία και τα όρια παραγωγικότητας της ποικιλίας ξινόμαυρο αλλά και των υπολοίπων υφιστάμενων ποικιλιών.
Στο τρίγωνο λοιπόν του ξινόμαυρου (Νάουσα-Γουμένισσα-Αμύνταιο) δούλεψα και έμαθα τη συγκεκριμένη ποικιλία. Σε αυτό, βέβαια, συνετέλεσε η συνεχής επιμόρφωση και η συνεργασία μου τόσο με το τμήμα της Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Γεωπονικής των Αθηνών όσο και με το Ελληνικό Ινστιτούτο Οίνου και Αμπέλου, αλλά και με το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA).
Από το αμπέλι στο μπουκάλι…
Σε μια προσπάθεια προσαρμογής των ξενικών ποικιλιών στα εδάφη της Νάουσας, φύτεψα την ποικιλία Μontepulciano σε ένα μικρό ιδιόκτητο αμπελώνα. Το αρχικό σκεπτικό ήταν η βελτίωση του παραγόμενου οίνου από την ποικιλία ξινόμαυρο, με τη χρήση της συγκεκριμένης ξενικής ποικιλίας. Στην συνέχεια όμως φάνηκε πως μπορούσε να σταθεί επάξια μόνη της δίνοντας μας τον μοναδικό ίσως στην Ελλάδα μονοποικιλιακό οίνο Montepulciano – Ανεμόλια. Ανεμόλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια τα κενά που λέμε σε στιγμές χαλάρωσης
Η μακρόχρονη εμπειρία και γνώση της ποικιλίας ξινόμαυρο με οδήγησαν στη φύτευση και του δικού μου αμπελώνα στην αμπελουργική ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νάουσας, με σκοπό το ξινόμαυρο να μας δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Η ποικιλία ξινόμαυρο είναι μια ευγενής ποικιλία και πολλοί τής αποδίδουν το προσωνύμιο της βασίλισσας του Βορρά. Και αυτό γιατί η καλλιέργειά της χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ απαιτούνται βαθιές γνώσεις προκειμένου να φτάσει κανείς στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη ποικιλία αποτελούσε για μένα μεγάλη πρόκληση. Έχοντας όμως εργαστεί πολλά χρόνια πάνω σε αυτή και έχοντας ασχοληθεί σε βάθος κατάφερα να φτάσω στην οινοποίηση του δικού μου ξινόμαυρου.
Δουλεύω σε μικρή κλίμακα και επιλέγω φυτά από αμπελουργούς- συνεργάτες που παρακολουθούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα φυτά αυτά, που αποτελούν κηλίδες 0,5-1,5 στρέμμα σε κάθε αμπελώνα σημαδεύονται και τρυγούνται χωριστά από τον υπόλοιπο αμπελώνα. Τα σταφύλια προέρχονται από επτά διαφορετικά αμπελοτόπια, συμπεριλαμβάνοντας και τον ιδιόκτητο αμπελώνα. Έτσι, λοιπόν, τα επτά αμπελοτόπια είναι τα 7 κλειδιά που ξεκλειδώνουν τη μοναδική αυτή ποικιλία, το ξινόμαυρο. Αποτέλεσμα αυτών είναι ο αριθμός των φιαλών ετησίως να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Προσπαθώντας να αναδείξω τη γηγενή ναουσαίικη ποικιλία πρεκνιάρικο, προχώρησα στο μπλεντ (χαρμάνι) αυτής με την ποικιλία μαλαγουζιά. Τα 7 κύματα είναι αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Το όνομά του είναι δηλωτικό των δυσκολιών που συνάντησα μέχρι την πρώτη εμφιάλωση.
Τελευταία οινοποίηση ξινόμαυρου είναι τα 7 όνειρα, κρασί που αν και γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, ωστόσο δηλώνει τα όνειρά μας που παρά τις δυσκολίες, παραμένουν ανεπηρέαστα και πάντα ζωντανά.
Συγκαταλέγομαι στους μικρούς οινοπαραγωγούς. Εντούτοις, μέσα στις συνολικά 10.000 φιάλες περικλείεται η βαθιά γνώση του ελληνικού αμπελώνα και κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός για το αυθεντικό ελληνικό κρασί.
Η ανταπόκριση οινόφιλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι πρώτες εξαγωγές σε βραβευμένα εστιατόρια της Ιταλίας και της Αυστραλίας, μου δίνουν την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίζω να δημιουργώ και να κάνω με πάθος και φαντασία αυτό που αγαπώ. Το καλό κρασί.
Ευστρατία Ταζογλίδου
Γεωπόνος, Msc
Οινοπαραγωγός