Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα Το αμπελι Ποικιλίες αμπέλου Ελληνικές

Ελληνικές ποικιλίες

ΛευκΕς


Αθήρι

Λευκή ποικιλία του νησιώτικου χώρου. Πολύ ζωηρή και παραγωγική. Προσαρμόζεται καλύτερα σε εδάφη ελαφρά με αυξημένη την παρουσία του ασβεστίου. Κλαδεύεται στα δυο μάτια και μπορεί να διαμορφωθεί σε κύπελλο ή και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στο ωίδιο και στο βοτρύτη. Ωριμάζει στα μέσα του Αυγούστου.

Μας δίνει κρασιά μικρής οξύτητας, αρωματικά και μέτριου αλκοολικού βαθμού.


Ασύρτικο
Λευκή ελληνική ποικιλία που καλλιεργούνταν στις Κυκλάδες και κυρίως στην Σαντορίνη. Τώρα πια καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της εύκολης προσαρμογής της σε όλους τους τύπους του εδάφους.

Είναι ποικιλία ζωηρή γόνιμη και παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικά σχήματα  Κλαδεύεται στα 2-3 μάτια. Είναι ανθεκτική στις ασθένειες αλλά και στην ξηρασία. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου.

Το παραγόμενο κρασί της ποικιλίας ασύρτικο χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοολικό βαθμό και εκλεπτυσμένο λεπτό άρωμα


Βηλάνα
Λευκή ποικιλία που τη συναντάμε κυρίως στην Κρήτη. Είναι ζωηρή, με μεγάλη παραγωγή ανά φυτό. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με όλα τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Αρέσκεται σε επικλινή αμμοαργιλλώδη εδάφη με λίγο υψόμετρο. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι και δέχεται κοντό κλάδευμα στα δύο μάτια. Είναι ποικιλία ζωηρή με μεγάλες αποδόσεις σταφυλιών ανά στρέμμα. Παρουσιάζει ευαισθησία στις ασθένειες, όπως στον περονόσπορο, στο ωίδιο αλλά και στον βοτρύτη. Ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Χαμηλή απόδοση ανά φυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την παραγωγή ποιοτικού οίνου Βηλάνας.


Μαλαγουζιά
Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στη Μακεδονία αλλά και στην Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Εμφανίζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat. Είναι ευαίσθητη στον βοτρύτη. Ωριμάζει τέλη Αυγούστου.

Προσεκτική οινοποίηση της ποικιλίας μας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού τίτλου, καλού αρωματικού δυναμικού και μέτριας οξύτητας.


Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Πρόκειται για λευκή ποικιλία τριπλής χρήσης καθώς καλλιεργείται για την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, οίνου αλλά και σταφίδας. Ευδοκιμεί σε όλα τα μέρη του κόσμου. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Έχει καλή συγγένεια με όλα τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Μειονέκτημα της αποτελεί η ευαισθησία της στις ασθένειες του περονοσπόρου, του ωιδίου αλλά και στις ιώσεις. Είναι επίσης ευαίσθητη στους όψιμους παγετούς αλλά και στην ανθόρροια.

Διαμορφώνεται σε κύπελλο, σε γραμμικό Royat, αλλά και σε Guyot δηλαδή σε αμολυτή με μακρύ κλάδεμα. Ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Δίνει κρασιά με το χαρακτηριστικό μοσχάτο άρωμα, υψηλόβαθμα, με μέτρια οξύτητα ξηρά αλλά και θαυμάσια γλυκά κρασιά.


Μοσχάτο λευκό
Καλλιεργείται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα κυρίως στη Σάμο αλλά και σε άλλα νησιά. Τελευταία καλλιεργείται στην Θεσσαλία και στην Μακεδονία. Είναι ποικιλία μέτρια ζωηρή, παραγωγική με καλή συγγένεια στα περισσότερα υποκείμενα. Αρέσκεται σε εδάφη ασβεστώδη με μέτρια κλίση και υψόμετρο. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat. Κλαδεύεται αυστηρά στα δυο ή τρία μάτια. Παρουσιάζει ευαισθησία στις περισσότερες ασθένειες και εχθρούς της αμπέλου. Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Μας δίνει υπέροχα γλυκά κρασιά αλλά με κατάλληλη περιποίηση μπορεί να δώσει και ξηρά υψηλόβαθμα, πλούσια σε άρωμα αλλά ευαίσθητα στην οξείδωση κρασιά.


Μοσχοφίλερο
Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται ευρύτατα στην Πελοπόννησο και λιγότερο στα νησιά του Ιονίου. Είναι ποικιλία ζωηρή, παραγωγική με καλή συγγένεια στα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Αρέσκεται σε εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, με παρουσία ασβεστίου, όχι υγρά. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat και κλαδεύεται χαμηλά στα δύο ή τρία μάτια. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στον περονόσπορο , στις ιώσεις αλλά και στην ανθόρροια σε βροχερές συνθήκες στην περίοδο της ανθοφορίας ή σε περιπτώσεις μεγάλης ζωηρότητας του φυτού.

Ωριμάζει τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη και μας δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας με καλό αρωματικό δυναμικό.


Ντεμπίνα
Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Ήπειρο, στην περιοχή της Ζίτσας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Έχει καλή συγγένεια με όλα τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Παρουσιάζει ευαισθησία στον βοτρύτη αλλά και στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και σε γραμμικό Royat. Κλαδεύεται αυστηρά στα δυο μάτια. Ωριμάζει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Δίνει κρασιά ξηρά με μέτριο αλκοολικό τίτλο, καλής οξύτητας και ευχάριστο άρωμα. Χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ημιαφρώδη οίνων.


Ροδίτης
Λευκή ποικιλία με ροζ χρώμα που καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ελλάδα από πολύ παλιά. Παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές ανάλογα του τόπου καλλιέργειάς της.
Είναι ποικιλία πολύ ζωηρή και παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές σχήμα. Κλαδεύεται χαμηλά στα δύο ή τρία μάτια. Αρέσκεται σε εδάφη μέσης σύστασης έως ελαφρά, με παρουσία ασβεστίου και με κάποιο υψόμετρο. Ωριμάζει το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μπορεί να μας δώσει αξιόλογα αρωματικά, με καλή οξύτητα, ξηρά κρασιά.


Ρομπόλα
Ποικιλία λευκή που καλλιεργείται στα νησιά του Ιονίου. Είναι ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Αρέσκεται σε εδάφη αμμώδη, ελαφρά με παρουσία ανθρακικού ασβεστίου. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές  Royat και κλαδεύεται αυστηρά στα δύο μάτια. Είναι ευαίσθητη στο ωίδιο και στον περονόσπορο καθώς και στις διάφορες ιώσεις.

Τα σταφύλια ωριμάζουν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μας δίνουν κρασιά με ωραίο άρωμα, υψηλό αλκοολικό τίτλο και καλής οξύτητας.


Σαββατιανό
Λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην Αττική, στην Εύβοια αλλά και στην Πελοπόννησο. Είναι ποικιλία όχι πολύ ζωηρή, και παραγωγική. Μας δίνει καλύτερη ποιότητα σε εδάφη μέσης σύστασης,  με παρουσία ανθρακικού ασβεστίου.  Έχει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές κορδόνι Royat και κλαδεύεται αυστηρά στα δύο μάτια. Είναι ποικιλία ανθεκτική στις ασθένειες και στους εχθρούς της αμπέλου.

Ωριμάζει στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μπορεί να δώσει αξιόλογα ξηρά κρασιά εάν τηρηθούν τα ποιοτικά κριτήρια καλλιέργειάς της.


 
ΕρυθρΕΣ


Αγιωργίτικο

Ερυθρή ελληνική  ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη αμπελουργική ζώνη της Νεμέας αλλά και στους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας και Αττικής. Αρέσκεται σε εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης, γόνιμα με καλή στράγγιση και κάποιο υψόμετρο. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα.

Είναι ποικιλία μέτρια ζωηρή και πολύ παραγωγική. Διαμορφώνεται σε αμφίπλευρο ή μονόπλευρο Royat  αλλά και σε κύπελο. Κλαδεύεται αυστηρά στα ένα ή δυο μάτια.

Πολύ ευαίσθητη στην ασθένεια του ωιδίου και μέτρια ευαίσθητη στον περονόσπορο. Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου.

Ανάλογα του υψομέτρου φύτευσης δίνει και τα αντίστοιχα οινικά προϊόντα. Έτσι μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά γλυκά κρασιά σε χαμηλά υψόμετρα, πολύ καλά υψηλόβαθμα ξηρά κρασιά σε μέτρια υψόμετρα και φανταστικά ροζέ κρασιά σε μεγάλα υψόμετρα.


Βάψα
Ερυθρή ποικιλία με πολύ έντονο χρώμα. Καλλιεργείται σε νησιά των Κυκλάδων. Είναι ζωηρή, παραγωγική, και διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια. Είναι ποικιλία ανθεκτική στη ξηρασία και μέτρια ανθεκτική στις ασθένειες. Ωριμάζει στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Μας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού βαθμού, χαμηλής οξύτητας και με έντονο, βαθύ κόκκινο χρώμα.


Μαυροδάφνη
Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στο νομό Αχαΐας, στη Χαλκιδική και στα Επτάνησα. Μέτρια ζωηρή ποικιλία και πολύ παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με όλα τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα, αλλά είναι ευαίσθητη στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμικό κορδόνι. Κλαδεύεται αυστηρά στα 2-3 μάτια. Είναι αρκετά ευαίσθητη στην ασθένεια του περονοσπόρου και μέτρια στο ωίδιο. Ωριμάζει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Καλλιεργείται κυρίως για παραγωγή γλυκών οίνων, αλλά μπορεί να δώσει και υψηλόβαθμα ξηρά κρασιά.


Νεγκόσκα
Μακεδονίτικη ερυθρή ποικιλία, που καλλιεργείται κυρίως στη Γουμένισσα. Πρόκειται για ποικιλία ζωηρή και παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με όλα τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Είναι ευαίσθητη στον περονόσπορο αλλά ανθεκτική στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές με αυστηρό κλάδευμα στα δύο μάτια.

Ωριμάζει τέλη Σεπτεμβρίου και μας δίνει κρασιά υψηλόβαθμα με μέτρια οξύτητα και ωραίο χρώμα.


Ξινόμαυρο
Ερυθρή ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας. Καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο, τη Ραψάνη καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές. Είναι ποικιλία ζωηρή, γόνιμη και παραγωγική. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικό μονόπλευρο ή αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat. Δέχεται αυστηρό κλάδεμα στα δυο μάτια.

Της αρέσουν εδάφη μέσης μηχανικής σύστασης με παρουσία ασβεστίου και καλή στράγγιση ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ευαίσθητη στην ξηρασία. Είναι επίσης ευαίσθητη στις ασθένειες του ωιδίου, του βοτρύτη και του περονοσπόρου με συμπτώματα κυρίως στα σταφύλια. Τα ξινόμαυρο είναι ποικιλία με υψηλές απαιτήσεις σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην καλύτερη ωρίμανση των σταφυλιών με αποτέλεσμα τον ποιοτικότερο παραγόμενο οίνο.

Ωριμάζει το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μπορεί να δώσει διάφορους τύπους κρασιών ανάλογα των εδαφοκλιματικών συνθηκών καλλιέργειάς της, το υψόμετρο, και το παραγόμενο φορτίο ανά πρέμνο (κιλά σταφυλιών ανά φυτό). Συνεπώς μπορούν να παραχθούν από εξαιρετικά ερυθρά κόκκινα κρασιά με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης έως φρέσκα αρωματικά ροζέ ή αφρώδη κρασιά.


Σέφκα
Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται στη Θράκη και λιγότερο στη Μακεδονία. Είναι πολύ ζωηρή και παραγωγική και παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat και κλαδεύεται αυστηρά στα δύο μάτια. Ποικιλία με καλή ανθεκτικότητα στον περονόσπορο και στο ωίδιο.

Ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και δίνει κρασιά μέτριου αλκοολικού τίτλου, χωρίς έντονο χρώμα.


Σταυρωτό
Ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Ραψάνη, στην Κοζάνη και στα Γρεβενά. Είναι ποικιλία ζωηρή, γόνιμη και παραγωγική. Αρέσκεται σε εδάφη μέσης σύστασης και ξηρά. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικό Royat. Κλαδεύεται αυστηρά στα δυο μάτια. Είναι ποικιλία πολύ ευαίσθητη στον βοτρύτη έτσι θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο αερισμός των σταφυλιών. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με μέτριο αλκοολικό τίτλο και μέτριο χρώμα.