Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα Το αμπελι
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 16:53

Συστήματα διαμόρφωσης και υποστύλωσης

Γράφτηκε από τον
Το σύστημα διαμόρφωσης που θα δώσουμε στα φυτά μας σε συνδυασμό με το ακολουθούμενο σύστημα υποστύλωσης έχουν σκοπό την διευκόλυνση της εκμηχάνισης των καλλιεργητικών εργασιών, την αύξηση της έντασης της φωτοσύνθεσης του φυλλώματος, την δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος ώστε να μειωθούν οι προσβολές από τις ασθένειες και γενικότερα την μείωση του κόστους παραγωγής. Τα κύρια συστήματα διαμόρφωσης που χρησιμοποιούνται σε ποικιλίες οινοποίησης είναι το κυπελλοειδές και το γραμμικό σύστημα. Κυπελλοειδές σύστημαΤο…
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012 09:24

Montepulciano

Γράφτηκε από τον
Το Montepulciano είναι μια ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κύρια στην περιοχή του Abruzzo, στην ανατολική - κεντρική Ιταλία. Είναι ποικιλία μέσης ζωηρότητας και μέτριας παραγωγικότητας, με όψιμη έκπτυξη οφθαλμών και μέση ως όψιμη περίοδο ωρίμανσης. Διαμορφώνεται σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα αυστηρό στα δύο μάτια. Το σταφύλι έχει σχήμα κυλινδροκωνικό, με επιδερμίδα σκληρή που το προστατεύει από ασθένειες. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στις ιώσεις, στον περονόσπορο με συμπτώματα…
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 17:52

Ασθένειες και εχθροί της αμπέλου

Γράφτηκε από τον
ΠερονόσποροςO περονόσπορος είναι η σπουδαιότερη ασθένεια του αμπελιού και προκαλείται από τον μύκητα Plasmopara viticola της οικ. των Peronosporaceae. Οι ζημίες από τον περονόσπορο αφορούν κυρίως την παραγωγή της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Παρατηρούνται ανοιχτοπράσινες κυκλικές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων που η όψη τους μοιάζει με κηλίδες από λάδι σε ύφασμα και  διεθνώς ονομάζονται "κηλίδες λαδιού" . Με ευνοϊκό καιρό οι κηλίδες μεγαλώνουν γρήγορα, συνενώνονται και καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες…
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 17:05

Ξενικές ποικιλίες

Γράφτηκε από τον
Λευκεσ ChardonnayΓαλλικής προέλευσης λευκή ποικιλία που καλλιεργείται ευρύτατα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ποικιλία ζωηρή, με μέτρια παραγωγή ανά φυτό. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα. Διαμορφώνεται σε γραμμικό Royat και κοντό κλάδευμα  ή σε αμολυτή Gyot. Προτιμά εδάφη βαθιά, μέσης σύστασης με παρουσία ανθρακικού ασβεστίου και σε περιοχές που οψιμίζουν. Αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υπερωρίμανσης και οξείδωσής του. Χρειάζεται άρδευση κατά την περίοδο ωρίμανσής του ενώ…
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 16:55

Ελληνικές ποικιλίες

Γράφτηκε από τον
ΛευκΕςΑθήριΛευκή ποικιλία του νησιώτικου χώρου. Πολύ ζωηρή και παραγωγική. Προσαρμόζεται καλύτερα σε εδάφη ελαφρά με αυξημένη την παρουσία του ασβεστίου. Κλαδεύεται στα δυο μάτια και μπορεί να διαμορφωθεί σε κύπελλο ή και σε αμφίπλευρο γραμμοειδές Royat. Είναι ποικιλία ευαίσθητη στο ωίδιο και στο βοτρύτη. Ωριμάζει στα μέσα του Αυγούστου.Μας δίνει κρασιά μικρής οξύτητας, αρωματικά και μέτριου αλκοολικού βαθμού. ΑσύρτικοΛευκή ελληνική ποικιλία που καλλιεργούνταν στις Κυκλάδες και κυρίως στην Σαντορίνη. Τώρα…
Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 17:50

Το κλάδεμα του αμπελιού

Γράφτηκε από τον
.........Γενάρη μήνα κλάδευε , φεγγάρι μην κοιτάζεις Κλάδεμα καλείται η οποιαδήποτε αφαίρεση ζωντανών τμημάτων ενός φυτού.Υπάρχουν τα θερινά κλαδέματα και τα χειμερινά .Τα κλαδέματα που γίνονται κάθε χρόνο και έχουν σκοπό την ρύθμιση της παραγωγής λέγονται κλαδέματα καρποφορίας.Κλάδεμα καρποφορίας Το κλά.δεμα της αμπέλου γίνεται, κατά κανόνα, κάθε έτος και απαιτεί ο κλαδευτής πέρα από τη δεξιοτεχνία, να σκέφτεται και να κρίνει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά του.Αυτό είναι απαραίτητο για:α. Να…
Τα κύρια θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη του αμπελιού είναι το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Υπάρχουν και άλλα απαραίτητα στοιχεία που χρησιμοποιούνται όμως σε μικρότερες ποσότητες και  ονομάζονται ιχνοστοιχεία, αυτά είναι το βόριο, ο ψευδάργυρος, το σίδηρο και το μαγγάνιο. Το Άζωτο ( Ν ) Επιδρά στο σχηματισμό όλων των πράσινων μερών του φυτού, όπως των φύλλων, των βλαστών και σταφυλιών. Οι κληματίδες αυξάνουν σε μήκος, γίνονται…
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 20:45

Κόστος καλλιέργειας

Γράφτηκε από τον
Ετήσιο κόστος διαχείρισης αμπελώνα ανά στρέμμα •    Γεωργικά φάρμακαΕντομοκτόνα                25 ευρώ ανά στρέμμαΜυκητοκτόνα               75 ευρώ ανά στρέμμα •    Λιπάσματα             15 ευρώ ανά στρέμμα •    Μηχανικές εργασίεςΦρέζες 2Χ15 ευρώ      30 ευρώ ανά στρέμμαΨεκασμοί 9Χ5 ευρώ    45 ευρώ ανά στρέμμαΧειμερινό όργωμα       15 ευρώ ανά στρέμμα •    ΠοτίσματαΤΟΕΒ 17 ευρώ ανά στρέμμα1/3 ημερομ / στρεμμα=13 ευρώ, άρα  30 ευρώ ανά στρέμμα •    Εργατικά1,25…
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 20:40

Υποκείμενα αμπέλου

Γράφτηκε από τον
SO4  Zωηρό φυτό που προσαρμόζεται σε εδάφη βαθιά που διατηρούν κάποια υγρασία ή αρδευόμενα. Έχει μικρή αντοχή στην ξηρασία  και χαρακτηρίζεται από μειωμένη ικανότητα πρόσληψης Mg,  ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αυξημένων καλιούχων λιπάνσεων.  Εμφανίζει 21%  αντοχή στο ενεργό CaCo3, ικανοποιητική αντοχή στη φυλλοξήρα και ικανοποιητική  αντοχή στους  ενδοπαρασιτικούς νηματώδεις (Meloidogyne arenaria  και inconita).  Είναι ευαίσθητο στα άλατα. Παρουσιάζει ικανοποιητική επιτυχία στον επιτόπιο εμβολιασμό και με καλή επιτυχία στον επιτραπέζιο εμβολιασμό.Έχει καλή…
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 19:20

Εγκατάσταση του αμπελώνα

Γράφτηκε από τον
Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης ενός νέου αμπελώνα  αφορά από την επιλογή της θέσης του χωραφιού που θα φυτευτεί, τις ποικιλίες και τα υποκείμενα, μέχρι τη διάθεση του προϊόντος. Συνεπώς παίζει καθοριστικό ρόλο η μελέτη όλων των παραγόντων που συντελούν στη διαμόρφωση του κόστους της επένδυσης, αλλά και του κόστους του παραγόμενου προϊόντος. Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν  είναι τα οι εξής:Προετοιμασία χωραφιούΗ βαθειά άροση κατά την διάρκεια του…