Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα Οινος & υγεια Μελύδιος & Ανεμόλια

Από το αμπέλι στο μπουκάλι

Στον γειτονικό Τρίλοφο, στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, εγκαταστάθηκε το 2001, ένας μικρός αμπελώνας, μιας καινούριας ποικιλίας για τα ελληνικά δεδομένα, της ποικιλίας  Montepulciano.

Γιατί αυτήν την ποικιλία?

Ένα ταξίδι στην κεντρική Ιταλία ,η γευστική δοκιμή κάποιων κρασιών Montepulciano d’ Abruzzo καθώς και τα αμπελογραφικά χαρακτηριστικά της όπως αντοχή στις ασθένειες, άρα ελάχιστους ψεκασμούς, σταφύλια πλούσια σε ανθοκυάνες, σε σάκχαρα, άρα καλό κρασί,  συναίνεσαν στην επιλογή της.

Ο αμπελώνας καλλιεργείται με στόχο πάντα την ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών. Πλούσια φυλλική επιφάνεια, λελογισμένη χρήση νερού, άριστη υγιεινή του φυλλώματος και των σταφυλιών και μικρή παραγωγή ανά πρέμνο – φυτό αποτελούν μερικές από τις προϋποθέσεις για την παραγωγή σταφυλιών με σκοπό το ποιοτικά παραγόμενο κρασί. Ο τρύγος γίνεται μετά από γευστική δοκιμή των ώριμων σταφυλιών σε συνδυασμό με εργαστηριακές αναλύσεις.

Από το αμπέλι στο μπουκάλι…

ΜΕΛΥΔΙΟΣ



ήταν ένα χάδι του αέρα....

ήταν οι φωνές, τα γέλια, τα ξεφωνητά που άγγιξαν τις ρώγες των σταφυλιών και χύθηκαν οι πρώτες γλυκές κόκκινες σταγόνες του μούστου...  Μελίνα, Λύδια συλλαβίσαμε και όλα μαζί ενώθηκαν να μας δώσουν τον μελύδιο οίνο



melidios newΤο κρασί Μελύδιος είναι το φρέσκο, το νεαρό κρασί γεμάτο φρουτώδη αρώματα, δαμάσκηνου και βατόμουρου. Έχει χρώμα βαθύ κόκκινο με μωβ ανταύγειες. Στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με διακριτική γλυκύτητα. Ένα υψηλόβαθμο νόστιμο κρασί που μπορεί να καταναλωθεί με φαγητό αλλά πολύ ευχάριστα και μόνο του.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

 




 

ΑΝΕΜΟΛΙΑ


Ανεμόλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα κενά.
Το κρασί ανεμόλια είναι το μέσο διαφυγής από την ασφυκτική καθημερινότητα και η απόβαση στην ηρεμία, στην χαλάρωση στη διασκέδαση.



anemolia newΠαλαιωμένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια είναι ένα κρασί με πολύπλοκο άρωμα άγριων μούρων, βύσσινου και πράσινου πιπεριού. Το χρώμα του είναι έντονα ρουμπινί. Στο στόμα διακρίνεται η στιβαρή δομή του καθώς η οξύτητά του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Οι μαλακές ταννίνες του χαρίζουν ένα βελούδινο σώμα.


Παράγεται απο την ποικιλία Montepulciano καλλιεργούμενη στο ξεχωριστό αμπελοτόπι Τριλόφου Νάουσας.

Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

14% Vol


 

7 ΚΛΕΙΔΙΑ

Η ποικιλία ξινόμαυρο, η βασίλισσα του Βορρά

7kleidiawebland

Καλλιεργείται στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Τριλόφου, της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας με παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές βασισμένες σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην συνέχεια επιλέγονται μέσα στον αμπελώνα ξεχωριστά φυτά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τεχνολογική και την φαινολογική ωριμότητα των σταφυλιών, καθορίζουν την ημερομηνία τρυγητού των συγκεκριμένων φυτών. Ακολουθεί οινοποίηση σε ανοικτή ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα 7 κλειδιά που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη έκφραση του ξινόμαυρου.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

14% Vol