Βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα ΝΕΑ Ευστρατία Ταζογλίδου

Μια ακόμη πολύ καλή χρονιά ως εξαιρετική για τις πρώιμες ποικιλίες αλλά και για το ξινόμαυρο που καλλιεργείται σε χαμηλό υψόμετρο. Το αραίωμα επίσης των σταφυλιών στις αρχές Αυγούστου βοήθησε στην άριστη ωρίμανση του ξινόμαυρου που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του κρασιού 7 κλειδιά

Εξαιρετική χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες αλλά και για το ξινόμαυρο που καλλιεργήθηκε με προσοχή στους ψεκασμούς και με μικρό φορτίο ανά πρέμνο

Μια πολύ δύσκολη χρονιά για την αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, ειδικότερα για τις οψιμότερες ποικιλίες

 Μια τέτοια μεγάλη χρονιά, όπως το 2013, ήταν αναπόφευκτη η συμμετοχή μας στο χώρο του ξινόμαυρου. Έτσι, κατόπιν χρόνιας μελέτης ξεχωριστών αμπελοτεμαχίων ποικιλίας ξινόμαυρου, επιλέγεται κάθε χρονιά σταφύλι-σταφύλι, ράγα-ράγα, η πρώτη ύλη για την παραγωγή ενός μοναδικού προϊόντος ξινόμαυρου.

 

7 ΚΛΕΙΔΙΑ

Η ποικιλία ξινόμαυρο, η βασίλισσα του Βορρά

7keysnew

Καλλιεργείται στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Τριλόφου, της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας με παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές βασισμένες σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην συνέχεια επιλέγονται μέσα στον αμπελώνα ξεχωριστά φυτά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τεχνολογική και την φαινολογική ωριμότητα των σταφυλιών, καθορίζουν την ημερομηνία τρυγητού των συγκεκριμένων φυτών. Ακολουθεί οινοποίηση σε ανοικτή ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα 7 κλειδιά που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη έκφραση του ξινόμαυρου.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

14% Vol

 

7 κλειδιαΗ ποικιλία ξινόμαυρο, η βασίλισσα του Βορρά
7keysnew

Καλλιεργείται στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Τριλόφου, της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας με παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές βασισμένες σε νέα επιστημονικά δεδομένα. Στην συνέχεια επιλέγονται μέσα στον αμπελώνα ξεχωριστά φυτά που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την παραγωγή άριστης πρώτης ύλης.

Γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τεχνολογική και την φαινολογική ωριμότητα των σταφυλιών, καθορίζουν την ημερομηνία τρυγητού των συγκεκριμένων φυτών. Ακολουθεί οινοποίηση σε ανοικτή ξύλινη δεξαμενή και παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα 7 κλειδιά που δημιουργούν μια πρωτόγνωρη έκφραση του ξινόμαυρου.


Ξινόμαυρο

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΝΑΟΥΣΑ

Ερυθρός, ξηρός

Ποικιλιακή Σύνθεση : Ξινόμαυρο 100%

Παραγωγή 5.000 φιάλες

Περιοχή / Αμπελοτόπι : Αμπελουργική ζώνη της Νάουσας.
Βασιζόμενη στην μακρόχρονη εμπειρία, στον πειραματισμό και στην γνώση της ποικιλίας ξινόμαυρο, η Ε. Ταζογλίδου επιλέγει ξεχωριστά φυτά από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Νάουσας. Τα φυτά σημαδεύονται και παρακολουθούνται κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Η γευστική δοκιμή των ραγών παράλληλα με τον έλεγχο της τεχνολογικής και φαινολικής ωρίμανσης θα καθορίσουν την ημερομηνία τρυγητού.

Οινοποίηση / Παλαίωση : Ακολουθώντας τη μέθοδο της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης με σκοπό την μέγιστη εκχύλιση όλων των συστατικών του. Ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Γευστικά Χαρακτηριστικά : Στη μύτη έχει σύνθετο χαρακτήρα, πολυεπίπεδο, με αρώματα έντονα φρουτώδη, όπως κεράσι και μικρά κόκκινα φρούτα που συμπλέκονται με αυτά της ελιάς και της ντομάτας. Το χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο και στο στόμα διακρίνεται το σώμα του με πολύ καλή δομή και έντονη αρωματική επίγευση που διαρκεί

Αρμονία : Συνδυάζεται με ψητά κρέατα ή μαγειρεμένα με πλούσιες σάλτσες. Εξαιρετικό ταίριασμα κυνήγι και ώριμα λιπαρά πικάντικα τυριά. Ιδανική θερμοκρασία 16-18 C
 

 

Το 2014 ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που απαιτούσε βαθιές γνώσεις και εξειδίκευση των ανθρώπων που ασχολούνται με την αμπελουργία.

Συνεχείς βροχοπτώσεις, χαλαζόπτωση αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες κατά της ωρίμανσης, στην περιοχή της Νάουσας, οδήγησαν σε οψίμιση  των αμπελώνων. Στην υποπεριοχή του Τριλόφου τα αμπέλια στάθηκαν τυχερά αφού δεν επλήγησαν από το χαλάζι του Ιουνίου. Παρόλα αυτά τα προβλήματα των ασθενειών και των εχθρών ήταν φανερά. Ωίδιο, ευδεμίδα, βοτρύτης, όξινη σήψη απασχόλησαν ολόκληρη την περιοχή.

Εμείς καταφέραμε με την στενή παρακολούθηση του αμπελώνα και το επίκαιρο των ψεκασμών κατά την διάρκεια ολόκληρης της βλαστικής περιόδου, να έχουμε έναν τρύγο με καλή ωριμότητα των σταφυλιών της ποικιλίας Montepulciano και της ποικιλίας Ξινόμαυρο.   

 • WinePoint , Αθήνα
 • Wine Story, Αθήνα
 • Oinoscent, Αθήνα
 • Masna restaurant, Βέροια
 • Beluga café restaurant, Βέροια
 • Verita café restaurant, Βέροια
 • Βεργιώτικο restaurant, Βέροια
 • Το μειντάνι restaurant, Βέροια
 • Lounge café-wine bar, Βέροια
 • McOza café-wine bar, Βέροια
 • Αλέα wine&spiritsbar, Ισαύρων Θεσσαλονίκη
 • Οινοτόπι - Καπνοτόπι, Π.Μελά 28 Θεσ/νίκη
 • Etiquette café-wine bar, Γιαννιτσά
 • Astra café-wine bar, Κατερίνη
 • Fresh café wine bar, Έδεσσα
 • Αέροινο, Φλώρινα

  
Κάβες

 • WineStory, Αθήνα
 • MyCava / Depot des Vins, Θεσσαλονίκη
 • Romanos, Πάτρα
 • Κωνσταντίνου, Φάρσαλα Λάρισας

Η χρονιά του 2013 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, για την περιοχή της Νάουσας και ειδικότερα για την περιοχή του Τριλόφου. Καθώς η χαλαζόπτωση του πρώτου δεκαήμερου του Ιουνίου δεν έπληξε τους αμπελώνες της συγκεκριμένης υποπεριοχής , η ωρίμανση των σταφυλιών συνεχίστηκε ομαλά, δίχως να εμφανιστούν συμπτώματα στρεσαρίσματος των φυτών.

Ο τρύγος ήταν πρωιμότερος κατά μια εβδομάδα και η ποιότητα των επιλεγμένων σταφυλιών ποικιλίας Montepulciano και ξινόμαυρου ήταν απλά εξαιρετική.
Τα παραγόμενα κρασιά βρίσκονται στο στάδιο της μεταζυμωτικής εκχύλισης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Αν όλα πάνε καλά περιμένουμε να πάρουμε από την φετινή σοδειά δυο <<μεγάλα>> κρασιά.

 

ΜΕΛΥΔΙΟΣήταν ένα χάδι του αέρα....

ήταν οι φωνές, τα γέλια, τα ξεφωνητά που άγγιξαν τις ρώγες των σταφυλιών και χύθηκαν οι πρώτες γλυκές κόκκινες σταγόνες του μούστου...  Μελίνα, Λύδια συλλαβίσαμε και όλα μαζί ενώθηκαν να μας δώσουν τον μελύδιο οίνοmelidios1Το κρασί Μελύδιος είναι το φρέσκο, το νεαρό κρασί γεμάτο φρουτώδη αρώματα, δαμάσκηνου και βατόμουρου. Έχει χρώμα βαθύ κόκκινο με μωβ ανταύγειες. Στο στόμα είναι γεμάτο, πλούσιο με διακριτική γλυκύτητα. Ένα υψηλόβαθμο νόστιμο κρασί που μπορεί να καταναλωθεί με φαγητό αλλά πολύ ευχάριστα και μόνο του.


Με την φροντίδα της γεωπόνου Ε.Ταζογλίδου

 
 

 

 

ΑΝΕΜΟΛΙΑ


Ανεμόλια στη γλώσσα του Ομήρου είναι τα λόγια του ανέμου, τα μάταια, τα κενά.
Το κρασί ανεμόλια είναι το μέσο διαφυγής από την ασφυκτική καθημερινότητα και η απόβαση στην ηρεμία, στην χαλάρωση στη διασκέδαση.anemolianewΠαλαιωμένο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια είναι ένα κρασί με πολύπλοκο άρωμα άγριων μούρων, βύσσινου και πράσινου πιπεριού. Το χρώμα του είναι έντονα ρουμπινί. Στο στόμα διακρίνεται η στιβαρή δομή του καθώς η οξύτητά του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Οι μαλακές ταννίνες του χαρίζουν ένα βελούδινο σώμα.


Montepulciano, Ερυθρός, ξηρός

Ποικιλιακή Σύνθεση : Montelulciano 100%

Παραγωγή 3.000 φιάλες

Περιοχή / Αμπελοτόπι : Αμπελουργική ζώνη Νάουσας.
Από το ιδιόκτητο ξεχωριστό αμπελοτόπι στην περιοχή Τριλόφου Νάουσας, με υψόμετρο 150 μέτρα, έδαφος αμμοαργιλοπηλώδες και έκθεση νοτιοανατολική. Με την ιδιαίτερη φροντίδα της Ε. Ταζογλίδου και στόχο την ποιότητα της πρώτης ύλης τηρούνται βασικές προϋποθέσεις όπως : πλούσια φυλλική επιφάνεια, λελογισμένη χρήση νερού, άριστη υγιεινή του φυλλώματος και των σταφυλιών και μέση παραγωγή ανά φυτό τα 2,5 κιλά.

Οινοποίηση / Παλαίωση : Με την μέθοδο της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης. Ακολουθεί παλαίωση για 12-18 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Γευστικά Χαρακτηριστικά : Πολύπλοκο άρωμα άγριων μούρων, βύσσινου και πράσινου πιπεριού. Χρώμα έντονο ρουμπινί με μπλε ανταύγειες. Στο στόμα διακρίνεται η στιβαρή του δομή, αφού η οξύτητα του, του εξασφαλίζει μεγάλης διάρκειας επίγευση. Οι τανίνες του είναι μαλακές και του χαρίζουν βελούδινο σώμα.

Αρμονία
Συνδυάζεται με μαγειρευτά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, πλούσια ζυμαρικά με σάλτσες, αλλά και με ψητά κρέατα. Ιδανική θερμοκρασία 16-18 C. 

 

Σελίδα 1 από 3